COM 2013

 

Jos de Rond pakt zilver op WK

 

Kuinre - Jos de Rond uit Kuinre, lid van vogelvereniging ‘De Waterslager’ uit Vollenhove, heeft tijdens het WK voor vogelliefhebbers in het Belgische Hasselt een zilveren medaille behaald met zijn stam witte rijstvogels en een vijfde plaats met een enkeling.

Van deze medailles mag die voor zijn stam witte rijstvogels zelfs als ‘uniek’ worden beschouwd.
Het bestuur en de leden van De Waterslager zijn maar wat trots op het feit dat de inwoner van Kuinre de regio Noordwest-Overijssel op vogelgebied nu wereldwijd op de kaart heeft gezet.

De Rond is er uiteraard zelf ook trots op: ‘Eind jaren negentig ging ik op zoek naar een hobby die bij me zou passen. Ik kwam toevallig in Appeltern, waar twee schitterende volières stonden met allerlei soorten tropische vogeltjes erin. Mijn hart ging ervoor open en ik wist meteen dat dit mijn hobby moest worden. Na mijn vogelonderkomens op poten te hebben gezet heb ik er van alles en nog wat in laten rondfladderen.

Japanse meeuwtjes, zilverbekjes, zebravinkjes, spitsstaarten en vele andere tropische vogeltjes. Ik vond het allemaal schitterend. Via vrienden kwam in contact met De Waterslager in Vollenhove. Ik ging me toen pas echt verdiepen in deze hobby waaraan ik nu mijn hart heb verpand. In 2001 ben ik lid geworden en is mij met gesprekjes heel wat bijgebracht. Mijn aandacht en meeste interesse gingen steeds meer uit naar de rijstvogels en ik heb me toen eigenlijk volledig verdiept in deze vogelsoort. Prachtbeestjes zijn het. En als je dan eenmaal lid van zo’n club bent, komt van het een het ander.’

De Rond deed vervolgens mee aan verschillende tentoonstellingen. Daarbij bleek dat hij goed op z’n gevleugelde vrienden had gepast en behaalde hij er prijzen mee. ‘In eerste instantie was dat met de wildkleur, maar het kweken van witte rijstvogels kreeg de overhand. Het afgelopen jaar heb ik er 154 gekweekt, in beide kleursoorten. ’Een stam betreft vier gelijkwaardige vogels van hetzelfde geboortejaar. ‘Als je dan met zo’n stam rijstvogels op een WK zilver haalt met 366 punten: ik was dolgelukkig, maar wel met stomheid geslagen. En dat terwijl ik deze hobby eigenlijk nog maar kort uitoefen’, aldus Jos de Rond.   Bron: www.steenwijkercourant.nl